haaghuis

What does the 30s house of this century look like?

That is the question we asked ourselves before designing our house,’haaghuis’ (meaning ‘comfortable hedge house in the Hague’) in Vroondaal The Hague.

Sustainable, light and comfortable

Our house is an energy-neutral house on a free plot, a beautiful place in the Vroondaal district in The Hague. Sustainable, light and comfortable: these are the characteristics of our house and that is what we want to express in our architecture. An architecture that is shaped by the interplay of housing program, high-quality insulation, sustainable installations, the shape of the plot and of course the favorable orientation towards the sun.

The daylight enters as much as possible via the south-east and southwest façades. Here the stone plinth and wooden frame form an open framework that logically orientates the living program to the garden. Moreover, the south-east and south-west façades within the list have a dynamic appearance. The open and close sliding slats provide good sunlight during the winter so that the house is partially passively heated, but prevent overheating in the summer. This gives the house two faces: wood on the one hand and stucco with sliding slat screens on the other.

The ‘haaghuis’ is prefab custom made

Of course we want to achieve the highest possible construction quality. That is why the hedge house is built from as many prefabricated elements as possible, such as structural sandwich panels, window frames and slatted frames. All parts are therefore produced ahead of time under controlled conditions.

The prefab wooden-slat façades and frames are detailed in a stat-of-art way: they are blindly fixed. Roof edges are covered with zinc covers with a bead profile. Balcony and French balconies are equipped with glass balcony fences with minimum visible attachment. Roof ducts and solar panels are positioned so that they are “invisible” from the street.

The ‘haaghuis’ is embedded in the Vroondaal landscape

Integrally with the ‘haaghuis’, the outdoor space has been designed. We regard the garden, the terrace and the beds as the interior of this outdoor space. This makes them set logically around the house. Moreover, the whole is slightly elevated in relation to the street, to be well embedded in the Vroondaal landscape of powerful green structures and a random choice of architectural styles.

Links

Haaghuis @Facebook
Plots Vroondaal The Hague
Plots Uithofslaan The Hague
I build in The Hague