Betaalbare appartementen “De Suite”, Houten

Woongebouw

Ontwerp 2007, realisatie 2008-2009

Opdrachtgever: Ontwikkelingsverband Houten (56 appartementen) en Dura Vermeer Bouw Houten (14 appartementen)

Architect: Alex Goedemans i.s.m. KOW

Mooie, betaalbare appartementen langs spoorlijn, voorzien van geluidsscherm. Binnen deels herontwikkelde kantorenstrook.
De twee gebouwen vormen tevens de geluidswering voor de achterliggende buurt.

  • 5276 m2 GBO
  • 65 – 71 m2 per woning exclusief berging en gemeenschappelijke hal
  • 6126 m2 BVO

 

Entree van de buurt

Het woongebouw De Suite is de entree van de buurt. Daarom wilde ik het laten opvallen. Door het rode geprononceerde metselwerk aan de zonzijde en de zonnige kleuren rood, geel en oranje aan de schaduwzijde, geeft De Suite extra kleur aan de omliggende buurt. De lange zijden van het gebouw zijn allebei voorkant. Een achterkant kent het gebouw niet. De Suite is als het ware een locomotief voor de naburige kantoorgebouwen die achterelkaar zijn geschakeld als wagons. De uitgesproken geleding van het gebouw reageert op de omgeving zonder deze letterlijk over te nemen. Deze geleding bestaat uit de metselwerkvlakken, de kleurvlakken en het geluidsscherm aan de spoorzijde. Dit geluidsscherm heb ik voor het gebouw “gevouwen”, als een kamerscherm, om een plezierige gaanderij naar de woningentree te bewerkstelligen. Het kamerscherm begeleidt de bewoner naar zijn herkenbare woning.

Gezamenlijk vormen de transparante entreehal en de gaanderijen achter het “kamerscherm” het gemeenschappelijk interieur van het gebouw. De metselwerk-vlakken, op hun beurt, zijn ingevuld met verspringende schuifpuien met Franse balkons om de vlakwerking te versterken en het gebouw een ontspannen uitstraling te geven. De exacte indeling van de kopgevels was overigens een verrassing, omdat de kopers van de hoekwoningen daar zelf invloed op uit konden oefenen.

De brede woningen heb ik een uitgekiende plattegrond gegeven. De douchekamer, toilet en berging zijn gecentreerd, waardoor er ruime kamers zijn ontstaan. In de woonkamer zorgt de brede schuifpui met Frans balkon voor veel licht en lucht.