Haaghuis: villa in Vroondaal Den Haag

Hoe ziet het jaren 30 huis van déze eeuw eruit?

Dat is de vraag die wij ons gesteld hebben voorafgaand aan het ontwerp van ons huis, “het haaghuis”.

Duurzaam, licht en behaaglijk

Ons huis wordt een energieneutrale woning op een prachtige plek in de wijk Vroondaal te Den Haag. Duurzaam, licht en behaaglijk: dat zijn de kenmerken van ons huis en dat willen we tot uitdrukking laten komen in onze architectuur. Een architectuur die gevormd wordt door het samenspel van woonprogramma, hoogwaardige isolatie, duurzame installaties, de vorm van de kavel en natuurlijk de gunstige oriëntatie op de zon.

Het daglicht komt zoveel mogelijk via de zuidoost- en zuidwestgevels binnen. Hier vormen de stenen plint en houten lijst een opengewerkt kader dat het woonprogramma logischerwijs oriënteert op de tuin. Bovendien openbaart zich binnen dit kader een sterke dynamiek. De lamellen screens zorgen opengeschoven voor een flinke zontoetreding in de winter, zodat het huis deels passief verwarmd wordt. Dichtgeschoven voorkomen ze daarentegen oververhitting in de zomer. Zo krijgt het huis twee gezichten: hout enerzijds en stuc met schuivende lamellenscreens anderzijds.

Het haaghuis is prefab op maat

Vanzelfsprekend willen we een zo hoog mogelijke bouwkwaliteit bereiken. Daarom wordt het haaghuis gebouwd uit zoveel mogelijk geprefabriceerde elementen zoals constructieve sandwichpanelen, kozijnen en lattenframes. Alle onderdelen worden dus onder geconditioneerde omstandigheden van te voren geproduceerd.

De prefab houten-latten-gevels en -lijsten hebben we strak gedetailleerd: ze worden blind bevestigd. Dakranden worden afgedekt met zinken afdekkers voorzien van kraal-profiel. Balkon en frans balkons worden voorzien van glazen balkonhekken met een minimaal zichtbare bevestiging. Doorvoeren en zonnepanelen op het dak zijn zo geplaatst dat ze “onzichtbaar” zijn vanaf de straat.

Het haaghuis wordt landschappelijk ingebed in Vroondaal

Integraal met het haaghuis is de buitenruimte mee ontworpen. De tuin, het terras en de perken beschouwen wij als het interieur van deze buitenruimte. Hierdoor voegen ze zich logisch om het huis. Bovendien wordt het geheel iets verhoogd ten opzichte van de straat, om het beter tot zijn recht te laten komen in het Vroondaallandschap van krachtige groenstructuren en een willekeur aan architectuurstijlen.

Links

Haaghuis @Facebook
Vrije kavels in Vroondaal Den Haag
Vrije kavels Uithofslaan Den Haag
Ik bouw in Den Haag